marți, 10 august 2010

Marimi anglo-saxone


Cum noi, pescarii sportivi, ne straduim sa impartasim deja valorile U.E. si NATO (n-am zis NASA-carboane, kevlare, ceramice), cred ca ar fi util sa ne familiarizam cu marimile anglo-saxone intalnite in pescuitul sportiv.
Practic, unditarul roman se intalneste cu acestea in cazul vergilor americane de spin (cele pentru mulineta cu tambur fix) sau cast (pentru mulineta multiplicatoare, se tin cu…inelele.. in sus), englezesti si europene de crap si la majoritatea celor de musca si Sheffield, tot datorita originii englezesti a stilurilor."Chinezeste" scrie uneori si pe rolele de fir americane.
Fara a fi exhausivi, nici corecti pana la zecimala, putem aminti esentialul intr-o aproximatie de bun-simt care sa scoata din ceata pe cei ce n-au avut acces la o asemenea informatie.

Anglo-americanii masoara lungimea vergilor in <> (foot-feet prescurtare ft., simbol<<'>> si in toli, sau inch-i, prescurtare in.,simbol<<">>. Piciorul are 12 toli si cam o treime de metru, de fapt 30,48 cm. De la gaze si apa, tot romanul stie cam cat e de mare tolul. Pentru un calcul mai precis , 1tol= 1in= 25,4 mm = 2,54cm.

Pentru ca da cu virgula, trebuie amintit celor ce nu lucreaza cu socotitorul ca in aritmetica anglo-americana, virgula e punct si vice-versa.
Pentru ca sistemul lor de masura nu e zecimal, o varga nu va avea de exemplu 6,5 picioare ci 6picioare si 6toli, scrise fiecare cu simbolul sau, adica : 6'6", pe romaneste, (6x30,48 + 6 x 2,54) cm = (182,88+15,24) cm = 198,12cm = 1,98m.
Iata cateva echivalente mai des intalnite


Lungime Sistem                                        Lungime Aproximativa


    Anglo-saxon                                                      Sistem metric    
           5'6"                                                                  1,68m 
             6'                                                                   1,83m 
          6'6"                                                                   1,98m
            7'                                                                    2,13m 
            9'                                                                    2,74m

 In toli, (de fapt in fractiuni de tol) se masoara si grosimea firelor. Aici informatia e mai ascunsa, caci unitatea de masura e data implicit, nu explicit. Ei scriu pur si simplu, "dia 0.010" adica "diametru 0,010 inch", adica 0,0254 cm, adica 0,25 mm, cum am spune noi, tot implicit, "da-mi terog un 0,25!".
Beleaua apare cand, din considerente de corelare varga -fir-mulineta, unii producatori nu mai dau grosimea firului, ci doar rezistenta acestuia (6lb, 8lb, etc.). Vom reveni.
Lungimi masurate in "picioare" mai puteti intalni pe afisajele sonarelor, unde se indica adancimea. Grosso-modo, impartiti la trei si aveti aceeasi marime masurata in metri.
Tot o masura de lungime e si yard-ul, simbol <>, plural <>. La origine, "etalonul" fusese distanta masurata intre mana intinsa a suveranului George al nu mai stiu catelea si…varful nasului sau. Ca marime e mai "normala", are 0,93m.
In yarzi se masoara, cel mai des, lungimea firului. E mai simplu, caci pe rolele de calitate, care se vand peste tot in lumea larga, lungimea e mentionata atat in metri cat si in yarzi
Masa se masoara in uncii, simbol <>, 10oz=28,35g. Numele vine de la latinescul uncia (a douasprezecea parte), datorita faptuluica reprezinta a …n-ati ghicit, saisprezecea parte dintr-o livra. Sa mai zica europenii ca noi suntem cei suciti. Cu unciile va intalniti la puterile lansetelor. O varga arunca mase de, sa zicem, 1/2-1oz.,adica 14-28g, nu va speriati, e un fel de 15-30g.
Iata cateva puteri de aruncare uzuale:
  
 
Sistem Anglo-saxon                               Sistem International 
      (uncii)                                                      (grame)-aprox

   1/16-5/16                                                         2-9
   1/8-3/8                                                             3-10
   1/4-5/8                                                             7-18
   3/8-1                                                                10-28
   1/2-1 1/2                                                          14-42

Unitatea de masura superioara unciei este livra (1lb=16 oz.). Si aici situatia e englezita rau de tot: se cheama "pound" sau livra, se simbolizeaza <>, la plural <> si e echivalenta cu 453, 59g.
Cu livrele va intalniti la puterile vergilor de crap. Aici este vorba de altceva, si anume de masa ce inconvoaie la unghi drept varga fixata de maner, asemuita in rezistenta materialelor (brrr…) cu o bara incastrata la un capat. O varga inscriptionata 2 1/2lb se incovoaie (indoaie) la 90 cand i se atarna de varf o masa de de 2,5 livre, adica aproximativ 1,134kg.
Dar cel mai des va intalniti cu livrele pe etichetele rolelor de fir sau tresa , unde este data rezistenta la (atentie!) rupere. Un fir de 10lb se va rupe la o tractiune de 10lb forta, adica aproximativ 4,53 kgforta.
Revenim la povestea cu grosimea si rezistenta firelor. Pentru ca tensiunea firului este cea care incarca varga, rezistenta firului este specificata pe varga: 8-17 lb line inseamna ca sistemul varga -fir functioneaza bine pentru un fir de 3,6-7,7kgforta. Mai putin, varga e prea dura si la cea mai mica neindemanare se rupe firul si se pierde naluca sau pestele; mai mult, firul e prea rezitent, vine randul vargii si se pierd banii. Ce grosime va avea acest fir, depinde de calitatea lui. Aceasta modalitate ajunge intr-o mica fundatura la inscriptionarea tamburilor de mulineta; in sistem anglo-saxon, lungime fir (Yds) , ..rezistenta la rupere(lbs.); deci: fie grosimea e implicita (media calitativa a momentului), fie… consumatorul nici nu trebuie sa o cunoasca, folosind o bobina etichetata de asemenea in lbs. Noroc ca inscriptionarea e …subtitrata si in sistem metric, normal, lungime(m)/grosime(mm) fir.
Va mai intalniti undeva cu livrele: la capturile- record popularizate in media de limba engleza: Serghei Bubka, nu saritorul cu prajina, ci crapul mascota de la Sarulesti, are nu 38 de kile, ci…84lbs. Parca e mai mare, nu?
O alta marime, rar specificata in cataloagele europene, dar des in cele americane, este modulul de elasticitate. El arata cat de mult se deformeaza elastic un anumit material. V-ati prins, ne intereseaza la vergi. Cu cat modulul de elasticitate e mai mare, cu atat materialul necesita o forta mai mare pentru a fi deformat elastic. Deci o varga cu aceeasi putere si lungime va necesita mai putin material. Va fi mai subtire si mai usoara. Reversul medaliei:mai fragila la soc si…(mult) mai scumpa.
In sistemul metric, modulul de elasticitatese masoara in daN/mm2, decanewtoni(cam un kilogram forta ) pe milimetru patrat si are valori de ordinul zecilor de mii. In sistemul anglosaxon, se masoara in psi, ca presiunea in pneuri, pounds/square inch, livre pe inch patrat, avand, pentru "carboane" valori uzuale de ordinul zecilor de milioane.
Deci o varga de "37 milions modulus" indica fabricarea sa dintr-un material cu modul de elasticitate de 37 milioane psi.,un carbon bun, echivalent cu un IM6.
De obicei efortul de a "traduce" pe limba noastra marimile inscrise pe produsele pescaresti anglo-saxone este compensat de mult mai marea apropiere de realitate a acestora. Iar despre calitate, amintesc doar vorba - sarita la subtitrare-unui personaj de film, interpretat de Al Pacino: "this kind of shhh…t sales by itself"; "genul asta de…biiip…(sa zicem, marfa) se vinde singura".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu